Archief

Vind hier de verschillende berichten en werken over de laatste jaren gemaakt gemaakt en verzameld.

  • Portret Jacqueline Deurvorst-Vonk de Both 1918  Ulft

    Portret Jacqueline Deurvorst-Vonk de Both 1918 Ulft

    Tekening met potlood en zwart krijt (1005 x 810 mm) Eind 1917 schrijft Toorop vanuit Den Haag dat het portret van Jacqueline is opgeschoten en goed begint te gelijken. Hij portretteerde haar zittend op de stoel voor het raam in de serre van hun prachtige villa Zeno te Ulft. Bloemen omlijsten de halffiguur, zowel in…

  • Groepsportret aan tafel in Ulft (1910)

    Groepsportret aan tafel in Ulft (1910)

    Tekening in zwart krijt en pastel (24,6 x 34,3 cm) Afgebeeld v.l.n.r  Helene Nolet, Jacqueline Deurvorst, Frans Deurvorst en Anthonij Nolet. Bij beide families is Toorop een graag geziene en welkome gast. Nolet en Deurvorst worden zelf opdrachtgevers en verzamelaars van zijn werk en zij zullen ook bij talloze opdrachten een bemiddelende positie innemen. Verschillende…

  • Lies Sormani-Lievendag  1915

    Lies Sormani-Lievendag 1915

    Een prachtig  portret en face, donker maar verlevendigd met blauwe en groene toetsen, het is een van de hoogtepunten in dit genre uit Toorops Nijmeegse jaren. De voorgestelde, Maria Lievendag (1883-1964) was in 1907 te Nijmegen gehuwd met de arts Bernardus Sormani. Zij was een goede bekende van Anthonij Nolet en diens vrouw Helene Nolet-Vonk…

  • Jan Toorop, Winterswijk 1874-1875

    Jan Toorop, Winterswijk 1874-1875

    Toen  Toorop als jongen van 13 jaar in 1871 alleen  vanuit Batavia naar Nederland kwam logeerde hij bij diverse gastgezinnen. Vanuit een 3 jarig verblijf in Leiden kwam hij in 1874 op 16 jarige leeftijd een jaar in Winterswijk wonen. Uit de autobiografische herinneringen 1858-1886 gedicteerd aan Anton Reichling SJ in 1927 volgt hier een…

  • Toegepaste kunst, expressief vormgegeven in 1912 bij de DRU te Ulft.

    Toegepaste kunst, expressief vormgegeven in 1912 bij de DRU te Ulft.

    Een prachtig vormgegeven geemailleerd gietijzeren schaaltje,( 12x15x3,6 cm)  door Jan Toorop, rijkelijk, gepointileerd in kleurrijk emaille. In de randversiering is de naam J. Toorop weergegeven , met afbeeldingen van krakelingen. Middenin het gestileerde beeldmerk van de DRU. Een geemailleerd sieradendoosje gedecoreerd  met geometrische Jugendstilmotieven is ook een fraai voorbeeld van een geïndustrialiseerde productiemethode vormgegeven door Toorop.…

  • ULFTSE KERK DIENDE ALS INSPIRATIEBRON VOOR TOOROP

    ULFTSE KERK DIENDE ALS INSPIRATIEBRON VOOR TOOROP

    In 1915 maakte Jan Toorop een symbolisch werk van het absis (priesterkoor) van de Cuyperskerk (Petrus & Paulus) in Ulft. Het hoofd van het Christusfiguur is gestileerd verwerkt boven het altaar en wel op zo’n wijze dat dit religieus en sacrale schouwspel “Uitgestraald” wordt naar de aanschouwer. Omstreeks 1914 logeerde Jan Toorop veelvuldig bij de Familie…

  • Arbeiders verlaten de DRU fabriek (1914)

    Arbeiders verlaten de DRU fabriek (1914)

    In hoofdzakelijk houtskool met wat krijt heeft Toorop een dor fabriekslandschap neergezet. DRU arbeiders verlaten massaal de fabriek evenals de grote rookpluimen uit de schoorstenen. Ze trekken uit een kaal landschap op weg naar huis, de mannen zijn verworden tot identiteitsloze figuren. De kale bomen, donkere lucht en de silhouetten van de fabrieksgebouwen zorgen voor…

  • TOOROPS ULFTSE IJZERGIETERS GEVEILD IN ZWITSERLAND

    TOOROPS ULFTSE IJZERGIETERS GEVEILD IN ZWITSERLAND

    Ulftse ijzergieters omstreeks 1920   In Bern is op 15 juni 2006 een houtskooltekening van IJzergieters uit 1920 door Jan Toorop geveild voor CHF 10.000,– Drie achter elkaar staande ijzergieters zijn door hem symbolisch weergegeven,( in de catalogusbeschrijving was er sprake van twee ijzergieters en berustte op een vergissing.) Uit de correspondentie van Toorop met…

  • Jan Toorop bij de Familie Deurvorst te Ulft (1910)

    Jan Toorop bij de Familie Deurvorst te Ulft (1910)

    Vrouw met papegaai uit 1890 (potlood met krijt 53 x 33,5 cm) Op 08 juni 1916 schreef Toorop vanuit Ulft aan Anthony Nolet: ” t ‘ is hier in Ulft rustig en stil en heel goed en prettig doet ’t mij. De tuin met rozen ziet hier allerschoonst uit en een weelde om er tusschen…

  • Portret Willem Mengelberg 1920

    Portret Willem Mengelberg 1920

    Op 03 februari 1920 schreef Toorop vanuit Villa Zeno te Ulft aan Mw. Jo Beukers-van Ogtrop. Waarde Jo Beukers, Hebt jij het portret van Willem Mengelberg thuis gezien? Ik heb hem wat dikker in zijn gezicht gemaakt. Ik geloof dat het thans veel beter is geworden. Heeft Mengelberg er enige notenmuziek uit Mahler reeds bijgeschreven.…

  • Bij Jan Toorop Zestigste

    Bij Jan Toorop Zestigste

    Uit: Algemeen Handelsblad 19 december 1918. Een eigene materie voor den Meester. Onlangs vertoefde ik ergens in de provincie, achter in Gelderland tegen den Duitschen grens aan, in het moeilijk bereikbare Ulft, waar ik de daar gevestigde, doch al uit het midden der achttiende eeuw dagteekende ijzergieterij, oude stichting op de gronden van de vroegere…

  • Frans Deurvorst 1857-1931

    Frans Deurvorst 1857-1931

    Een van de laatste portretten van Toorop voor zijn overlijden in maart 1928 was dit karakteristieke en expressieve portret en profil van Frans Deurvorst uit 1927. Deurvorst was een groot beschermer van de kunst. Zijn collectie meesterstukken van Toorop was zeldzaam. Hij was zowel een mecenas als een goede vriend van Toorop, deze was dan…

  • Herkomst gezocht  De IJzergieter 1920

    Herkomst gezocht De IJzergieter 1920

    Het werk was in 1921 ook te zien bij kunsthandel Kleykamp te Den Haag  . Een artikel in de Maasbode van 04-06-1921 vermeldde : “Hoe spreekt de kracht in een werk als de IJzergieter. Massaal opgebouwd in kloeke samenstelling iets geweldigs. Hier is iedere bijzonderheid een krachtuiting, de groef in de kin schijnbaar onbelangrijk kan…

  • Apostelkop Simon 1910

    Apostelkop Simon 1910

    Uit de correspondentie van Toorop met Nolet blijkt dat hij aanvankelijk een ander portret van de Apostel Simon had gemaakt, er is sprake van een vergissing waarin ook Kunsthandel Neuhuys uit Den Haag wordt genoemd. Voor het nieuwe werk stond zijn model en boezemvriend Lauwerse uit Domburg model (pracht kop en goede ziel) citaat uit…

  • Vader, Moeder met Kind 1904

    Vader, Moeder met Kind 1904

    Op 31 juli 1918 schrijft Toorop aan Nolet dat hij Jacqueline Deurvorst het schilderij “Vader, Moeder met Kind” verkocht heeft voor fl 1000,– Het werk (73 x 97,4cm) op karton is onvoltooid maar wel door hem gesigneerd en gedateerd. Hij gebruikte diverse technieken, waaronder olieverf, krijt, inkt en potlood. Verschillende titels werden aan het kunstwerk…

  • Emaillebord Ant. Nolet 1912

    Emaillebord Ant. Nolet 1912

    Anthony “Toon” Nolet (1867-1961) trouwde 1907 in Terborg met de notarisdochter Helene Vonk de Both. Ze gingen wonen in een door de bekende Amsterdamse architect Joseph Cuypers gebouwde villa met wijnpakhuis aan de Graafseweg/hoek Arend Noorduijnstraat te Nijmegen. Toon had een bloeiende wijnhandel en bezat een uitgebreide kunstcollectie. Hij had intensieve contacten met de plaatselijke…

  • Pandorra reclameaffiche 1918

    Pandorra reclameaffiche 1918

    Op 31 juli 1918 schrijft Toorop aan Toon Nolet dat hij zo druk  aan de arbeid is met zijn kruiswegstaties die hij wisselend in Ulft, Oosterbeek en Domburg tot stand brengt. Ook is hij bezig met een groot affiche voor van Schendel’s  “Pandorra”, een drama die van Schendel geschreven heeft en die Verkade in het…

  • De Harpspeler 1921

    De Harpspeler 1921

    Een verzoek van Toorop aan Frans Deurvorst om een van zijn werken uit de collectie beschikbaar te stellen voor een expositie in Haarlem. Toorop had inmiddels de verhuizing vanuit Nijmegen naar Den Haag gerealiseerd en woonde nu aan de van Merlenstraat. Met zijn gezondheidstoestand ging het steeds slechter, het lopen werd erg beperkt en hij…

  • Charley Toorop — Stilleven met aarden kruik — 1914

    Charley Toorop — Stilleven met aarden kruik — 1914

      In het kasteel Het Nijenhuis te Heino/Wijhe bevindt zich een bijzonder mooi olieverf op doek van Charley Toorop uit de expressionistische periode. getiteld ” Stilleven met aarden kruik “. De vroegere eigenaar Frank Deurvorst (zoon van directeur Frans) had het in de 2e wereldoorlog nog in zijn bezit en maakte deel uit van de…

  • Kanovaart op de Oude IJssel anno 1917 te Ulft.

    Kanovaart op de Oude IJssel anno 1917 te Ulft.

    Water had de aantrekkingskracht van Toorop, dit is herkenbaar in geheel zijn oeuvre. Katwijk, Domburg en later Nijmegen (Waal) waren de plaatsen waarbij golvende waterpartijen tot uitdrukking kwamen in tal van composities. Enigszins abstract weergegeven maakte hij in 1917 een gouache/aquarel van de kanovarende mw. Jacqueline Deurvorst-Vonk de Both. Op de achtergrond zijn herkenbaar de…

  • Adriaan P.  Mignot 1918

    Adriaan P. Mignot 1918

    De zus van Frans Deurvorst, Lidwien, was getrouwd met Remi Mignot uit Eindhoven. Mignot was tabaksfabrikant en had sedert 1858 een bloeiend bedrijf in tabakswaren. Diens oom Adriaan Mignot was een befaamd cellospeler met wie Toorop bevriend was. Een man met een imposante baard werd door hem op treffende wijze in felle pastelkleuren weergegeven. Toorop…

Berichten per jaar

Laatste berichten