Toorop introduceerde Jan Sluijters bij Nolet 1918.

image

 

Jan Sluijters in zijn atelier omstreeks 1930

 

Anthony Nolet, zwager van Frans Deurvorst, werd op 7 maart 1867 te Schiedam geboren als tweede van vijf kinderen van de Schiedamse jeneverstoker Cornelis Nolet (1829-1872) en Carolina Antonetta Juliana Dericks (Druten 1835- Nijmegen 1909). Op 18 juni 1907 trad hij in Terborg (gem. Wisch) in het huwelijk met de notarisdochter Helene Bernardina Johanna Zenobia Maria Vonk de Both, geboren 5 juni 1883 te Terborg als dochter van Zeno Johan Gerard Vonk de Both (naamswijziging bj K.B. van 15 februari 1887, nr 3) en Maria Vonk. Uit dit huwelijk werden twee dochters en een zoon geboren. Jacqueline haar zus huwde met DRU directeur Frans Deurvorst. Helene overleed op 21 maart 1967.

 

 

imageimage

Helene Nolet-Vonk de Both

In mei 1918 schrijft Jan Toorop Toon Nolet dat hij erg benieuwd is naar het portret van Helene (Toon’s vrouw ) die Jan Sluijters zou maken. ”  Het zal wel leuk, mooi kleurig zijn”.

Sluijters schilderde vrouwen en meisjes van alle leeftijden. Van kleine kinderen, jonge vrouwen tot dames uit gegoede kringen die model zaten. Veelal ook naakt, maar dit zal bij familie Nolet niet van toepassing geweest zijn bij dit uiterst Katholiek Nijmeegs gezin. Het “en profiel” portret van Helene daarentegen is een fraaie pastel geworden, kleurrijk in rake stilering en knappe detaillering van een flamboyante jonge vrouw. Regelmatig zorgden de weelderige portretten van Sluijters voor veel ophef,”Die vrouwen hebben bij mij een plekje gekregen, terwijl ik ze alleen van de portretten ken”.Bovenstaand werk van Sluijters kreeg navolging en op 30 september van het zelfde jaar portretteerde hij haar jongste dochter Clementine Constance Maria Nolet (geb. Nijmegen 13 januari 1916) als twee jaar oud meisje met een fraaie,grote strik in het haar. In 1920 maakte Sluijters nog een fraai portret van Anthony Nolet als cellist en in 1926 van zijn oudste dochter Cara Nolet (1908-1993).

 

 

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 3