Contact

JanToorop.com is gelieerd aan de Amplecto Holding B.V.
Voor exposities van onze kunstwerken, zie “Exposities“.

Deze site is eigendom van:

JanToorop.com
t.a.v. Amplecto Holding BV
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Nederland

U kunt contact opnemen via mail:

h.berendsen@jantoorop.com

Of per telefoon:

+31 6 15371090

36 reacties op “Contact

 1. Hallo,

  Ik hoop dat U mij kunt helpen.
  Sinds kort ben ik in het bezit van een zelfportret van Jan Toorop.
  Nu probeer ik informatie te verzamelen wat betreft de schets.
  Maar het is heel moeilijk iemand te vinden die mij kan helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Maarten Hofman

  • Het zijn veelal grafische reproducties ook wel isografien genoemd.
   Het is een fotomechanische reproductiemethode vaak toegepast door de Fa. van Meurs uit Haarlem. Deze firma had het alleenrecht op de facsimiles en hield hun werkwijze geheim.
   Isografien van potloodtekeningen waren soms dermate echt dat de lijntjes konden worden uitgegumd., ook hielden ze het oorspronkelijke formaat aan. Verder werd het voorzien van een van Meursmerkje.
   zie ook : volledige geillustreerde catalogus “Isografieen systeem W. Van Meurs” uitg. van de Wereldbibliotheek.

 2. The drawing of the head of Jesus where Jan Toorop was influenced by the Ulftse Church, at what museum can this drawing be found?

  Thank you.

 3. Geachte heer,mevr.
  van mijn familie hebben wij een tekening gekregen.
  Meisjes hoofd, leeftijd: ca. 14jr. geschat) met ketting /hangertje om nek, erbij staat boven rechts:
  Thea Schellens. ( het model ?)
  Links boven aan staat : J. W ? of N ? Toorop. 1925.
  Kunt u daar meer over mogelijk vertellen,.?
  Dank u vriendelijk , Ronald Dalhuijsen.

  • Toorop is door zijn bezoeken aan Mignot te Eindhoven in contact gekomen met de familie Schellens.
   Uit 1923 dateren eveneens de gedachten over het maken van portretten van Mies en Thea, dochters van dhr. Schellens en zijn echtgenote D.R.M. Van Wijck.
   Aan Anthony Nolet berichtte Toorop dat hij correspondeerde omtrent twee kinderportretten, maar dat Schellens er maar FL 1000,- voor over heeft en of het niet voor kleine potloodtekeningen kon zijn.
   Beide portretten werden in 1925 voltooid. Het portret van Miesje Schellens (1918-? ) valt op door het polkahaar van het 7 jarig meisje, een ter hoogte van de onderkant van de oren afgeknipte haardracht die enigszins wijd uitstaat. Het is een typerend kapsel voor de jaren twintig, maar niet voor Toorops meisjesportretten waarbij we gewend zijn aan lange, golvende lokken.
   Van haar zus Thea uw bedoelde portret heb ik helaas geen afbeelding.
   Mies Schellens trouwde te Eindhoven met Paul A.M.G. Mignot.
   Bij deze familie werd Toorop altijd “de zwarte verver” genoemd,de altijd in het zwart gehulde schilder zal menig kind in ontzag naar hem hebben doen opkijken.

  • Aantallen zijn moeilijk weer te geven , na Toorop’s dood volgenden er diverse rechtzaken omtrent het copyright,
   Waaronder de uitgeverijen fa. Vorst & Tas, Felix P.Abrahamson en het Hollandsche uitgevershuis, afhankelijk van de rechterlijke uitspraak moesten er partijen grafische reproducties vernietigd worden dus zijn de hoeveelheden geproduceerde isografien dan ook niet bekend.

 4. Hallo,

  Kunt u mij vertellen of de prent ter ere van het huwelijk van Remy de Block en Anna Smulders, die wordt toegeschreven aan Jan Toorop, in een oplage is gedrukt? Ik kocht deze onlangs in de kringloopwinkel.

  Bij voorbaat bedankt.

 5. Wij hebben via verervingvermoedelijk een tekening van jan Toorop in huis gekregen.
  Het zijn 3 jonge meisjes misschien 3 meisjes Dreesmann.Zo te zien hebben zij bladmuziek in de hand.
  Alle drie kijken zij naar rechts.

  U iets bekend?
  Graag reactie Groet M.oomes

 6. Ik ben in het bezit van een religieus werk (Maria met boogbrug over rivier op achtergrond) van Toorop, een potloodtekening uit 1917. Kan iemand mij iets zeggen over dit werk en de waarde daarvan?

 7. Geachte heer ik heb een grote litho van Koningin Emma van 31 augustus 1923.
  de afmeting is 61 x 51 cm kunt u mij hierover meer vertellen. Vriendelijke groet een Toorop liefhebber.

 8. Geachte Heer Berendsen, in onze RK kerk hangen kruiswegstaties die gesigneerd zijn met J. Toorop, 1916 dan wel 1917. Hierover zijn we met een aantal mensen in discussie. Enkele jaren geleden zijn ze opnieuw ingelijst, daarbij schoongemaakt en waar nodig licht bijgewerkt. De kunstenaar die het inlijsten verzorgd heeft, zei dat het originelen zijn. Een goede vriend van mij doet historisch onderzoek, en wijst erop dat de originelen in Oosterbeek hangen. De Oosterbeekse staties zijn echter veel groter (de onze ca. 24×30 cm), en de kleuren komen lang niet altijd overeen.
  Onze kerk heeft deze staties gekregen bij de inwijding in de zeventiger/tachtiger jaren, door een bevriende parochie, waar men ze niet zo mooi vond.
  Wij zijn er reuze content mee, maar willen graag weten of dit ook ‘originelen’ (kunnen) zijn, en hoe deze dan ontstaan (kunnen) zijn.
  Ik kijk belangstellend uit naar uw reactie.
  Met vriendelijke groet, Jos Jørgensen

  • De door u genoemde kruiswegstaties zijn aan zekerheidgrenzende waarschijnlijkheid reproducties. De originele bevinden zich inderdaad in de Bernulphuskerk in Oosterbeek. Zwart krijt en waskrijt op triplex afm 64 x 76 cm. Als religieuze kunst sieren menige reproducties de kerken in de door u vermelde maten.

   Hopende van dienst te zijn geweest,

 9. Dank voor uw reactie. Toch zou ik ze graag eens door een deskundige laten beoordelen, voor alle zekerheid. Kent u een deskundige die uitsluitsel zou kunnen en willen geven?

 10. Geachte lezer,

  Ik ben , net zoals zoveel Nederlanders, in het bezit van “de mijnwerker” van Jan Toorop.
  Dit exemplaar heeft tot begin zestiger jaren gehangen op het hoofdbureau van de staatsmijn Emma te Hoensbroek (Limburg) en is getekend met “aan dr. Poels”
  Bijzonder feit is dat de mijnwerker zelf mijn overgrootvader is van moederskant (Quaedackers).
  Ik weet dat het origineel nooit boven water is gekomen dus:
  Wellicht is dit het originele exemplaar, maar dat durf ik niet te zeggen.

 11. Toorop bezocht in 1915 de mijnen in Heerlen en Hoensbroek , om het werk te steunen van bouwpastoor Hein Erens van de parochie Heerlerbaan besloot Toorop een Litho te laten uitkomen waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de bouw van een kerk. Hij tekende daartoe een van de mijnwerkers aan de arbeid. In een voordracht n.a.l.v. zijn bezoek aan zd Limburg had Toorop zich enthousiast uitgelaten over de “prachtige Grieksche bouw” van sommige mijnwerkers, maar de oudere man op zijn Litho met zijn zorgelijk blik en zijn ingevallen gelaat verbeeldt vooral het zware bestaan van deze beroepsgroep.
  De kleurenlitho werd geproduceerd door de Haagse lithografisch inrichting S. Lankhout en Co. De uiteindelijke oplage bedroeg 6000 exemplaren, de grootte varieerde sommige 100 x 100 cm. de kosten destijds fl 5,00 zonder lijst.
  Om uit te sluiten of het wel dan niet het origineel is zou ik adviseren contact op te nemen met een conservator van het Valkhof te Nijmegen voor expertise.

 12. Hallo ik heb ook een werk van Jan Toorop in huis hangen een erf stukje van mijn oma. Het is de ijzervreter ,vraag me al jaren af of het een echte is maar als ik het hier zo lees zijn er verschillende replica,s van zijn werken. Misschien kunnen jullie uitsluitsel bieden en waar de echte dan hangt.met vriendelijke groet. P .Dekker

 13. Hallo,

  Voor een visuele analyse die ik moet maken voor mijn studie over Jan Toorop’s werk ”Herfst” uit 1908, ben ik benieuwd naar de precieze afmetingen van dit werk. Weet u tevens of de lijst die om het werk heen hangt(in het Kröller Muller) de echte originele lijst is? En waar dit werk is gemaakt?(Domburg) of precies door geïnspireerd? Ik kan er nergens precieze informatie over vinden, al heb ik natuurlijk wel zo mijn ideeën. Ik zou heel blij zijn als jullie mij de bovenstaande dingen over het werk zouden kunnen vertellen.

  Met vriendelijke groet,

  Meike

  • Beste Meike,

   Helaas kan ik jou vragen niet beantwoorden, de locatie is ongetwijfeld Domburg. In de tot mij beschikking staande correspondentie zie ik echter geen enkele verwijzing naar dit werk.
   Ik zou je toch in verbinding willen stellen met iemand van de collectievorming in Otterlo. Wellicht zou Francisca van Vloten uit Deventer je ook meer soulaas kunnen bieden.
   Een fraai poëtisch stukje door Toorop geschreven in Oktober 1908 aan Kees Spoor beschrijft zijn werk “Herfst” ten voeten uit.

   succes met je visuele analyse,

 14. Beste Hennie,
  Onze dochter heeft uit een erfenis een pentekening gekregen waarop haar overgrootmoeder is getekend door Jan van Toorop. Het is getekend in augustus 1901 toen hij als protegeé logeerde bij de familie in Wassenaar. De pentekening is geschonken door hem als dank voor het verblijf.
  Wij vragen ons af of deze pentekening interessant is om te exposeren zodat meer mensen het kunnen bewonderen.
  Met vriendelijke groet, Henri

 15. Vanochtend bleek ik in het bezit te zijn van wat aantekeningen die kwamen uit brieven tussen Jan Toorop en mijn oud tante, die geen kinderen had, mevr. Jo Beukers – van Ogtrop (1865-1948). Bij het invoeren van de namen Toorop en Beukers in de zoek machine kwam ik bij deze site uit. Heeft u feiten of ander materiaal over mijn oud tante die ik nooit gekend heb. Uw site is erg uitgebreid.
  Op preciezer te zijn was zij de schoonzus van mijn grootvader.

 16. Goedemiddag,

  Binnenkort heeft museum Villa Mondriaan een tentoonstelling van het werk van Jan Toorop. Particulieren kunnen hiervoor ook werk inbrengen.
  Ik breng een zelfportret in: Het Gebed , gemaakt 1927. Onlangs gekocht.
  Nu is mijn vraag: is het een gekleurde litho of een zeefdruk ?
  Kan ik u eventueel een foto sturen ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = tien