Portret Willem Mengelberg 1920

Op 03 februari 1920 schreef Toorop vanuit Villa Zeno te Ulft aan Mw. Jo Beukers-van Ogtrop.

Waarde Jo Beukers,

Hebt jij het portret van Willem Mengelberg thuis gezien? Ik heb hem wat dikker in zijn gezicht gemaakt. Ik geloof dat het thans veel beter is geworden. Heeft Mengelberg er enige notenmuziek uit Mahler reeds bijgeschreven. Deze tekening moeten zij op dezelfde maat eens laten reproduceren door van Meurs (Haarlem) in isografische reproductie. Rechts ook een tekening van Toorop uit 1919 een herinnering aan zijn bezoek aan Lourdes, aan Willem Mengelberg met Admiratie en Vriendschap.

Veel van Mengelberg zijn kunstvrienden leverden werk voor het gedenkboek o.a. Lodewijk Schelfhout tekening “De Engel”, Willem van Konijnenburg en R.N. Holst.

Jo Beukers (1865-1948) woonde in Nijmegen en was van 1909 tot 1929 presidente van de zangvereniging van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en zeer bevriend met dirigent Willem Mengelberg. Mengelberg op zijn beurt genoot een goede vriendschap met medecomponist Alphons Diepenbrock een achterneef van Frans Deurvorst.

 

Reacties

5 reacties op “Portret Willem Mengelberg 1920”

 1. Patrick Raken avatar
  Patrick Raken

  Jo Beukers was peettante van mijn oom (Bob) Andreas Schelfhout. Grootvader Lodewijk Schelfhout had intensief contact met Toorop. in de familie is nog een portret dat

 2. Patrick Raken avatar
  Patrick Raken

  Jo Beukers-van Ogtrop was peettante van mijn oom Bob (Andreas) Schelfhout.
  Van haar heb ik een paar foto’s.
  Mijn grootvader Lodewijk Schelfhout maakte een portret van Toorop op zijn sterfbed.
  Zij hadden veel contact. Zie de brieven van RKD. Enkele briefkaarten zijn nog in familiebezit.
  Toorop portretteerde Lodewijk in 1912 en dat fantastische portret, in snel gepenseelde oostindische inkt, is ook nog in familiebezit. Er is misschien een “tegenportret” dus Toorop portretteert Schelfhout. Maar dat portret heb ik nooit gevonden.

 3. Willem Beukers avatar
  Willem Beukers

  Heer Berendsen,

  Vanochtend bleek ik in het bezit te zijn van wat aantekeningen die kwamen uit brieven tussen Jan Toorop en mijn oud tante, die geen kinderen had, mevr. Jo Beukers – van Ogtrop. Bij het invoeren van de namen Toorop en Beukers in de zoek machine kwam ik bij deze site uit. Heeft u feiten of ander materiaal over mijn oud tante?

  1. Hennie Berendsen avatar
   Hennie Berendsen

   Kunt U me wellicht de tot u beschikking staande aantekeningen en/of correspondentie mailen?
   Ik zal kijken welke info ik heb, gerelateerd aan uw oud-tante.!

   1. Willem Beukers avatar
    Willem Beukers

    mevr. Berendsen,

    Als u mij uw mail adres geeft dan zal ik het opsturen. Ik vermoed dat u die correspondentie al heeft. Het gaat om brieven en briefkaarten van 1914-1927 uit het nalatenschap van mijn oud tante die opgestuurd zijn naar het Toorop-archief te Nijmegen, Commanderie van Sint Jan, het stedelijk museum.
    Zo staat het op deze aantekeningen.

    Willem Beukers
    mijn mail is beukers4@xs4all.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 9 = zeventien