Portret Willem Mengelberg 1920

Op 03 februari 1920 schreef Toorop vanuit Villa Zeno te Ulft aan Mw. Jo Beukers-van Ogtrop.

Waarde Jo Beukers,

Hebt jij het portret van Willem Mengelberg thuis gezien? Ik heb hem wat dikker in zijn gezicht gemaakt. Ik geloof dat het thans veel beter is geworden. Heeft Mengelberg er enige notenmuziek uit Mahler reeds bijgeschreven. Deze tekening moeten zij op dezelfde maat eens laten reproduceren door van Meurs (Haarlem) in isografische reproductie.

Jo Beukers (1865-1948) woonde in Nijmegen en was van 1909 tot 1929 presidente van de zangvereniging van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst en zeer bevriend met dirigent Willem Mengelberg. Mengelberg op zijn beurt genoot een goede vriendschap met medecomponist Alphons Diepenbrock.

2 reacties op “Portret Willem Mengelberg 1920

  1. Jo Beukers was peettante van mijn oom (Bob) Andreas Schelfhout. Grootvader Lodewijk Schelfhout had intensief contact met Toorop. in de familie is nog een portret dat

  2. Jo Beukers-van Ogtrop was peettante van mijn oom Bob (Andreas) Schelfhout.
    Van haar heb ik een paar foto’s.
    Mijn grootvader Lodewijk Schelfhout maakte een portret van Toorop op zijn sterfbed.
    Zij hadden veel contact. Zie de brieven van RKD. Enkele briefkaarten zijn nog in familiebezit.
    Toorop portretteerde Lodewijk in 1912 en dat fantastische portret, in snel gepenseelde oostindische inkt, is ook nog in familiebezit. Er is misschien een “tegenportret” dus Toorop portretteert Schelfhout. Maar dat portret heb ik nooit gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee − = 1