Cara Nolet 1916

imageimage

Marie Caroline Nolet (1908-1993), roepnaam Cara, is hier voorgesteld als “communiebruidje” , op achtjarige leeftijd. Zij was het oudste kind van de Nijmeegse wijnhandelaar Anthonij Nolet en zijn echtgenote Helene Vonk de Both. Cara zou later, in 1935, het klooster ingaan, waarbij ze de naam zuster M. Lucia kreeg ( congregatie Zusters onder de Bogen, Maastricht). Voor die tijd werd ze echter nog als mondaine jonge vrouw van achttien jaar geschilderd door Jan Sluijters! Vermoedelijk maakte Toorop het portret korte tijd na de eerste H. Communie van Cara Nolet. Eind 1916 werd het al afgebeeld bij een artikel van Brom in de Beiaard. Van Cara’s verfijnde beeltenis werden door Toorop of Nolet ook foto,s verspreid, deels in potlood en kleurpotlood opgewerkt, zodat ze er bedrieglijk echt uitzagen.! Net als Toorop moet ook Nolet bijzonder tevreden zijn geweest over het portret.Hij liet het in 1924 buiten de veiling van zijn Toorop-collectie (Amsterdam,Mak). Vlgs overlevering verzekerde hij het in 1928 voor maar liefst 10.000,- gulden.Het portret (50 x 40 cm)  bewaard in de oorspronkelijke omlijsting, bleef in de familie, tot het in 1983 verworven kon worden door museum Het Valkhof te Nijmegen.


Reacties

4 reacties op “Cara Nolet 1916”

 1. Zeno Deurvorst avatar
  Zeno Deurvorst

  Is bekend waar en op welke datum de oudste dochter van het echtpaar Nolet-Vonk de Both is overleden ?

 2. Zeno Deurvorst avatar
  Zeno Deurvorst

  Is bekend waar en op welke datum de dochter van Anthony Nolet: Maria Caroline (Cara) Nolet in 1993 is overleden ?

  1. Hennie Berendsen avatar
   Hennie Berendsen

   Dag hr. Deurvorst,

   Na ik vermoed uit Warnsveld ?
   Datum is mij niet bekend, waarschijnlijk ligt ze begraven waar ze ook overleden is kloosterkerkhof te Maastricht. Ik heb ergens nog wel een adres van een Nolet nazaat, die het wellicht met zekerheid kan vertellen. Mocht het nodig zijn zoek ik het wel op.

   1. Zeno Deurvorst avatar
    Zeno Deurvorst

    Ja ! Inderdaad de Zeno uit Warnsveld ! Een paar dagen geleden had ik de broers Ignace en Louis Nolet op bezoek. Ook zij wisten alleen het stervens-jaar 1993 van hun tante Cara maar niet de datum. Cara zal wel begraven zijn op het voor het klooster van de zusters “Onder de Bogen” afgescheide gedeelte van de R K begraafplaats Wolder te Maastricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × 4 =