Herkomst gezocht De IJzergieter 1920

Het werk was in 1921 ook te zien bij kunsthandel Kleykamp te Den Haag  . Een artikel in de Maasbode van 04-06-1921 vermeldde : “Hoe spreekt de kracht in een werk als de IJzergieter. Massaal opgebouwd in kloeke samenstelling iets geweldigs. Hier is iedere bijzonderheid een krachtuiting, de groef in de kin schijnbaar onbelangrijk kan niet worden gemist zonder dat de lijn om het gelaat weker worden zal en verslappen”

image
IJzergieters Ulft DRU expoJ
In 1920 maakte Toorop deze tekening van de Ulftse IJzergieter (zwart en gekleurd krijt) afmetingen 99 x 1.55cm. Het kreeg ook wel als titel “De Arbeider”

Het is in het midden aan de linkerzijde gesigneerd. Dit werk was tot 1924 eigendom van Toon Nolet uit Nijmegen en maakte toen deel uit van de veiling “Vente publique le Mardi 04 Novembre 1924” dans le grande Salle des Ventes Rokin 5-15 van de Fa. A. Mak te Amsterdam. Lot nr.14

De beschrijving luidde aldus:
Staande IJzergieter, bovenste gedeelte van het lichaam is ontbloot, gekleed in een gele Indische broek.
In zijn handen houdt hij een gietpan.
Aan de rechter kant is een rode Venetiaanse muur opgetrokken, waarachter middels een doorkijkje nonnen staan die de handen vouwen.
Links een brug afgebeeld, die door het water weerkaatst wordt in een ultra Marijne kleur blauw.
Op de brug galoppeert een span van 4 paarden, waarvan het eerste groene neusvleugels heeft.
image
Het werk wordt echter niet verkocht en valt uit, maar op 27-10-1925 tijdens een 2e veiling bij de Fa. Mak , Lot nr. 160., aangekocht door mr. Walter Baars (* 1887 – + 1946) te Rotterdam voor FL. 3.500,–
Het is mogelijk dat dit werk van Toorop tijdens het bombardement op Rotterdam is vernietigd, maar er bestaat ook een kans dat deze IJzergieter is geroofd door de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.
image
De afbeelding van deze krachtige en stoere arbeider kon dan ook snel als ideaalbeeld geassocieerd worden met het Nationaal Socialisme en voor propagandakunst dienen ,met zo’n atletisch lichaam, om zo de superioriteit van het Arische ras te benadrukken.

Op de website www.musealeverwervingen.nl staan 139 werken te zien die als mogelijke roofkunst worden aangemerkt, waaronder maar liefst 13 werken van Toorop, dat Toorop geliefd was bij de Nazi-bons is dan ook aannemelijk.

Het werk werd op talrijke tentoonstellingen geexposeerd:

1921 Kleykamp Den Haag cat.16

1923 De Lakenhal Leiden cat.44

1923 Stedelijk Museum Amsterdam Jubileumtent. cat. 378

1923 Nijmegen cat. 55

1924 Geb. Beeldende Kunst cat. 74

1925 Amsterdam ter eere Koningin Wilhelmina

1926 Boijmans Kersttentoonstelling

1928 Pulchri cat. 167

1928 Rotterdamse Kunstkring cat. 45

Met dank aan Theo Bodewes voor de zorgvuldige weergave en registratie.


Reacties

4 reacties op “Herkomst gezocht De IJzergieter 1920”

 1. beste Hennie,
  violgens mijn info / originele catatogus >>
  Toon Nolet uit Nijmegen en maakte toen deel uit van de veiling “Vente publique le Mardi 04 Novembre 1924″ dans le grande Salle des Ventes Rokin 5-15 van de Fa. A. Mak te Amsterdam. Lot nr. 216 >>>moet zijn lot 14

 2. M.Hendriks avatar

  Onlangs ben ik in bezit gekomen van een originele tekening van nagenoeg dezelfde uitvoering van de Ijzergieter van Jan Toorop, alleen een veel kleiner formaat. ( ca. 25 x 33 cm.) De kwaliteit en detaillering is van dien aard dat het welhaast een origineel zou moeten / kunnen zijn.
  Graag uw reactie, zodat ik een foto van de tekening kan mailen ter beoordeling.

  1. Hennie Berendsen avatar
   Hennie Berendsen

   Ik vermoed een fotomechanische reproductie, ben benieuwd naar je foto.

   1. M.Hendriks avatar

    Hallo Hennie, dat is het niet, je kunt de potloodstrepen goed zien en hij is net even anders dan de hier boven afgebeeldde tekening.
    Hoe kan ik wat foto’s van de tekening mailen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 × vier =