Vader, Moeder met Kind 1904

Op 31 juli 1918 schrijft Toorop aan Nolet dat hij Jacqueline Deurvorst het schilderij “Vader, Moeder met Kind” verkocht heeft voor fl 1000,– Het werk (73 x 97,4cm) op karton is onvoltooid maar wel door hem gesigneerd en gedateerd. Hij gebruikte diverse technieken, waaronder olieverf, krijt, inkt en potlood. Verschillende titels werden aan het kunstwerk verleend. ” Zeeuwse Boer met Schop, Boerin met Kind” en “Oudervreugde”.
De compositie is opgebouwd uit grote ritmische toetsen , psychologisch vol symboliek, waarin Toorop de geestelijke wereld in een alledaagse omgeving probeerde vast te leggen.
Ook in Zeeland werd hij al geboeid door de streng godsdienstige houding van de plaatselijke bevolking. In 1905, een jaar later, liet Toorop zich dopen en werd Katholiek.
Het gekozen onderwerp vertoont wel wat overeenkomsten met het Angelus van de schilder Millet, al hoewel met minder devote uitstraling.
In 1909 was het werk te zien tijdens de beroemde tentoonstelling in Wenen (Wiener Sezession) . Op de foto is het werk nog zichtbaar omstreeks 1911 in het atelier van Toorop in Nijmegen.
Het kunstwerk is uiteindelijk op 31 Oktober 2011 als “Oudervreugde” geveild voor maar liefst 120.000,- euro.
Geen gek bedrag voor een onvoltooid werk op karton, Jacqueline zou zich wellicht omdraaien in haar graf te Terborg.!!

Toorop in zijn atelier te Nijmegen met op de achtergrond het bewuste werk.


Reacties

Eén reactie op “Vader, Moeder met Kind 1904”

  1. Dit werk is ook nog tentoongesteld in 1915 te Nijmegen cat. 77 en in 1928 bij Pulchri cat. 64 en in 1994/95 Reunie op ’t duin afb. 44.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− een = 0