Archief
Vind hier de verschillende berichten en werken over de laatste jaren gemaakt gemaakt en verzameld.
-
Tooropwerk van afgebeelde Ulftenaar te zien in Laliquemuseum te Doesburg.
Potlood,krijt en waterverf 300 x 210 mm .collectie:Studio 2000 Blaricum In het Lalique museum te Doesburg is momenteel een expositie te zien waaronder ook enkele Tooropwerken.…
-
Ulftse IJzergieter siert kalender uit 1941, boegbeeld voor de N.S.D.A.P.?
Tijdens zijn werkzaam leven van Toorop en na zijn dood werden er van zijn werken talloze reproducties gemaakt. De veelheid…
-
Oosterse invloeden op de Ulftse IJzergieters
“Indië heeft veel voor mij betekend en kan niet meer uit mij worden weggedacht, de grondslag van mijn werk is Oostersch ( Henri Wiessing, onder pseudoniem van F.I.R. van Eeckhout, gesprekken met kunstenaars, Jan Toorop,1925-p.14) Toorop’s Javaanse culturele en religieuze traditie heeft altijd meer of minder deel uit gemaakt van zijn oeuvre ook in zijn…
-
15 Augustus 1913 ” Het wordt tijd dat we elkander weer eens de neuzen wrijven” …..
Zo luidde de uitnodiging van Jan Toorop vanuit Domburg aan zijn vriendenkring de families Nolet,Deurvorst en Sassen. Over deze laatste staan we wat langer bij stil. Maria Zenobia Vonk-de Both Ir. Johan Rudolph Sassen geboren in 1876 huwde in 1903 Maria Zenobia Vonk-de Both uit Terborg en was dus een zwager van Nolet en Deurvorst,…
-
De liefde voor den Arbeid blijft hem nabij….
In 1929 ,een jaar na Toorop’s dood, verscheen bij de Nederlandsche Kunsthandel Vorst & Tas in Amsterdam het herdenkingsnummer. Op pagina 7 beschrijven kunstcritici waaronder Alb. Plasschaert Toorop’s beste werken. “Het Katholicisme heeft hem in een heel bijzonder en allernauwst geestescontact gebracht met de breede scharen van zijn geloofsgenooten , van wie hij…
-
DRU Potten, Pannen en een keukenfornuis voor Charley Toorop 1921
20 November 1921 schrijft Jan Toorop vanuit Den Haag aan Frans Deurvorst met het verzoek om een keukenuitzet met fornuis te kopen voor dochter Charley die dan haar huis “de Vlerken” in Bergen (N.H.) gaat bewonen. Hij vraagt of Charley 1 of 2 dagen in Ulft over kan komen om de keukenvoorwerpen uit te zoeken.…
-
Ulft, Zeiltocht op de Oude IJssel augustus 1919.
Zeiltocht op de Oude IJssel ,een fraai pastel waarop Frank Deurvorst (19 jaar oud ) is afgebeeld. Nu niet door Toorop, maar Willy Sluiter gemaakt, deze werd door Toorop bij de familie Deurvorst geïntroduceerd. Willy Sluiter experimenteerde evenals Toorop ook met emaille. Zelfs de teckel van de Deurvorstfamilie “Baron Pifke” werd door Sluiter in…
-
Dessin tres Rare – Wijnkopershuis Terborg
“Dessin tres rare ” zo luidt de titel van deze tekening (o.i. inkt met gekleurd krijt ) gemaakt bij het Wijnkopershuis Deurvorst in Terborg. Het is een karikatuur waarin de humor zeker niet ontbreekt. Het echtpaar Deurvorst-Vonk…
-
Collectie Anthony Nolet in veiling 4 November 1924
In 1924 raakte Nolet in grote financiele moeilijkheden, hij zag genoodzaakt vrijwel zijn gehele kunstcollectie waaronder ook zijn Tooropverzameling te verkopen. De Gelderlander geeft een uitvoerige inventarisatie van deze werken weer. Zijn zwager Frans Deurvorst uit Ulft wist enkele werken uit de veiling te houden waaronder dat van pater Borromeus de Greeve in zijn bruine…
-
Frans Deurvorst leest het Algemeen Handelsblad Ulft 1914
Portrait of Frans Deurvorst and his Daughter, zo luidde lotnummer 53 op de Sotheby veiling van Moderne kunst op 10 April 1990 te Amsterdam, niet wetende dat Frans geen dochter had maar een vrouw die 17 jaar jonger was ! Het dubbelportret crayon op velinpapier 35 cm x 25 cm waarop Frans Deurvorst met Jacqueline…
-
Domburg augustus 1912
Toorop raakte gefascineerd door het landschap van Walcheren met zijn helder licht. Hij vond er inspiratie voor talloze werken en bereikte prachtige lichteffecten. Hij koos vooral Zeeuwse meisjes en vrouwen in klederdracht als onderwerp die hij op fraaie wijze veelal op papier met potlood en aquarel wist vast te leggen. In een interview door…
-
Oostvoorne, 2 juli 1916 “Het is hier zoo heerlijk en rustig ……
Strand te Oostvoorne,aquarel en zwart krijt. 10,9 x 14,7 cm, gesigneerd en gedateerd 1916. Annotatie: Oost-Voorne 1916 aan Toon Na enkele weken in Ulft te hebben gelogeerd bij Frans en Jacqueline Deurvorst verblijft Toorop een tijdlang in Oostvoorne. De rustige idylle wordt echter zondags verstoord, hij schrijft dan ook dat Oostvoorne op die dag vol…
-
Vrouw, Muze, Model …. Kloosterzuster Jan Sluijters 1926.
Soms blikken ze de kijker recht aan, hun hoofd een tikje schuin en uitdagend. Veelal afgebeeld in felgekleurde jurken. Zo ook op het portret van de 18 jarige Cara Nolet (1908-1993) uit 1926. Zij was het oudste kind van de Nijmeegse wijnhandelaar en kunstverzamelaar Anthony Nolet en diens vrouw…
-
Diepenbrock & Reigers uit Ulft prominent aanwezig op de Wereldtentoonstelling in Brussel 1910
Ontwerp standinrichting JHW Leliman De IJzergieterij en Emailleerfabriek DRU te Ulft was als standhouder op de afdeling Metaalnijverheid nadrukkelijk vertegenwoordigd op deze Wereldtentoonstelling. Het Nederlandse Paviljoen was een bouwontwerp van architect W. Kromhout. De standinrichting ,waarop de DRU producten stonden, was op artistieke wijze vormgegeven door architect JHW Leliman uit Amsterdam en decoratief in Art…
-
6 juli 1918. “Ik had zelf zoo graag in Terborg willen komen … “
Toorop, die in juli 1918 logeerde bij de schrijver Arthur van Schendel in Ede , schreef Helene en Toon Nolet uit Nijmegen een brief waarin hij de condoleances en innige deelneming betuigde betreffende het overlijden van hun moeder/schoonmoeder Maria Vonk- de Both die in de ouderdom van 77 jaar in Terborg was overleden. Op bovenstaande…
-
Ulftse IJzergieter vaak gekopieerd echter nooit geëvenaard.
De IJzergieter van Jan Toorop ( pastel uit 1922) is diverse keren gekopieerd, de ene keer beter geslaagd dan de ander. Ook hier werden de hoekige vormen en krachtige lijnen gebruikt om de dynamiek te suggereren. De positie van de IJzergieter vertoont wel overeenkomsten, hoewel beduidend minder krachtig. De gedetailleerde uitwerking vooral op anatomisch vlak laat echter duidelijk te wensen…
-
Frans Deurvorst wordt door Toon Nolet gemasseerd.
Omstreeks 1914 maakte Toorop deze houtskooltekening met een weinig krijt van directeur Frans Deurvorst. Hij kampte waarschijnlijk met nekpijn en is op treffende wijze karakteristiek door Toorop weergegeven. Of Nolet deze heilgymnastische massage gave had is niet bekend. Het werk is rechtsonder gesigneerd en linksonder getiteld ” Le Massage par Nolet”. Onder zijn leiding als…
-
De idee naast de Realiteit, alles natuurlijk meer gestileerd.
Bruin velin papier, houtskool met licht crayon blauw, rood en geel (75 x 61 cm). In 1920 maakte Toorop deze fraaie houtskooltekening van 3 achter elkaar staande IJzergieters tijdens het aftappen van het vloeibare ijzer uit de Coupoloven in de Ulftse ijzergieterij bij de DRU. Toorop’s interesse en affiniteit in de gieterijnijverheid leidde tot diverse…
-
Familie Deurvorst poserend voor Villa Zeno 1914
Tijdens de 1e wereldoorlog kwam Toorop frequent bij de familie Deurvorst in Ulft en legde op karakteristieke wijze zowel Marcel (pastel), Frank als Zeno Deurvorst in fraaie houtskooltekeningen vast. Frank gemodelleerd met een jonge torenkraai op zijn schouder en Zeno ietwat kubistisch weergegeven met sterk gestylleerde kaaklijnen en een strak omsloten “Vadermoorder” . Zeno was…
-
Toorop’s laatste brief aan Toon Nolet 28-12-1927
Op een briefkaart maakte Toorop duidelijk dat hij in zijn woning aan de Van Merlenstraat in Den Haag flink gevallen was en een “ferme Knauw” had gekregen, hij wenste Toon nog een zalig nieuwjaar en een gelukkig 1928. Zijn toestandsbeeld werd nadien slechter en hij overleed uiteindelijk in Februari 1928. Op de kaart wordt zijn…
-
Is ’t Toorop ? Willy Sluiter of een andere verver?
Ulft 1919 Oktober Willy Sluiter. Zo luidt de titel van een humoristisch satirisch gemaakt pastel door Sluiter. Sluiter is hier zogenaamd Villa Zeno in Ulft aan het verven. Op de achtergrond zijn vaag de fabrieksgebouwen van de DRU te herkennen. De Eerste Wereldoorlog…
Berichten per jaar
- 2024 (11)
- 2023 (12)
- 2022 (12)
- 2021 (13)
- 2020 (12)
- 2019 (11)
- 2018 (11)
- 2017 (12)
- 2016 (15)
- 2015 (17)
- 2014 (6)
- 2013 (12)
- 2012 (5)
- 2011 (3)
Laatste berichten
Raymond chf 12.000,- ruim €12.000;-
Is het wel onbetwist een origineel werk van JT? Wat bracht het op?
Ik zag een prachtig gegoten plaquette in zwaar brons van de apostel Johannes knielend op de calvarieberg op een veiling.…
Beste Martine, Vrijwel zeker een fotomechanische reproductie.
Hallo, Bestaat het werk, de twee zusjes uit 1925 ook in een gekleurde versie. Ik heb uit een erfenis van…