“Dit is geweest voor al dat werken een Havana prijs” Ede, 31 Juli 1918

fullsizeoutput_235dfullsizeoutput_2355fullsizeoutput_2353

Vanuit Ede (hij logeerde bij  Arthur van Schendel) schreef Toorop aan Nolet zijn onvrede over de slechte betaling van zijn opdrachtgeefster mw. P. de Bruijn-van Lede uit Oosterbeek voor zijn voltooide 14 Kruiswegstaties, voorstellende het lijden,sterven en verrijzen van de Heer. Hij schrijft onder meer dat ze nog niet eens afbetaald zijn en nog altijd FL. 3000,– moet krijgen. FL 500,– voor ieder paneel. “Ce sont des Richards. Zeg er maar niets van voor de praatjes.” !!!

fullsizeoutput_2431

Boven staand rechts mw. P. de Bruijn-Van Lede

29 september 1918 is er wederom een briefwisseling met Toon Nolet, Toorop heeft inmiddels Nijmegen als woonplaats verlaten en vestigde zich nu aan de van Merlenstraat 124 in Den Haag. Hij schrijft dat hij graag wilde dat al zijn Kruiswegstaties in Den Haag stonden en vermeld de staties waarmee hij in Ulft was mee begonnen wel in zijn bezit had en hoopte er weer “ferm” aan te arbeiden. Vond het alleen vervelend dat hij aan de van Merlenstraat nog geen elektrisch licht had!! Tevens nodigde hij Frans Deurvorst en Jacqueline uit om te komen dineren voor zijn 60ste verjaardag in de kunsthallen van Kleijkamp in Den Haag.

fullsizeoutput_2433

 

 

fullsizeoutput_2363

Viering 60ste verjaardag van Jan Toorop in de kunsthal Kleykamp te Den Haag tussen de genodigden en zijn kruiswegstaties.

Mw. de Bruijn schonk de 14 kruiswegstaties in 1919 aan de sint Bernulphusparochie in Oosterbeek. Deze werden in 1998 gerestaureerd door een restauratie-atelier in Maastricht met een subsidie van 23.921,- gulden van de Mondriaanstichting , het Anjerfonds Gelderland droeg 5000 gulden bij. Het bedrag dat nog ontbrak werd aangevuld door familie van mw. de Bruijn. Op de werken waren nl. schimmelplekjes ontstaan die werden verwijderd. De tekeningen werden hersteld met dezelfde materialen die Toorop destijds gebruikte. Verder werden ze geconserveerd en de achterkant beter geïsoleerd.

 

fullsizeoutput_2435


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 3 = vierentwintig