15 Augustus 1913 ” Het wordt tijd dat we elkander weer eens de neuzen wrijven” …..

imageimageimageimageimage

Zo luidde de uitnodiging van Jan Toorop vanuit Domburg aan zijn vriendenkring de families Nolet,Deurvorst en Sassen. Over deze laatste staan we wat langer bij stil.

Maria Zenobia Vonk-de Both

Ir. Johan Rudolph Sassen geboren in 1876 huwde in 1903 Maria Zenobia Vonk-de Both uit Terborg en was dus een zwager van Nolet en Deurvorst,   zodoende werd hij ook geintroduceerd  bij Toorop. Sassen liet zich als 19 jarige in 1895 als student aan de Polytechnische school te Delft inschrijven  en behaalde in 1900 het diploma van Werktuigkundig ingenieur en trad in hetzelfde jaar reeds in dienst als ingenieur bij de IJzergieterij en Emailleerfabriek Diepenbrock & Reigers (DRU) te Ulft. Hij werd in 1916 tot mededirecteur benoemd. In 1903 betrok hij een fraaie neo-klassieke villa in Terborg, het echtpaar bleef kinderloos.

Jeugdfoto van J.R.  Sassen op 11 jrg leeftijd (1887)

Familie foto 04 April 1919 (midden staand J.R. Sassen en M.Z.  Sassen-Vonk-de Both)

Vooral in de Nijmeegse periode van Toorop vonden er over en weer frequente bezoeken plaats. Evenals Nolet en Deurvorst kocht Sassen ook werk van Toorop, hij was evenals zijn beide zwagers  een fervent kunstliefhebber. Op zijn zestigste verjaardag plaatsten de arbeiders in 1936 een eik voor hun directeur met rondom een fraai geometrisch gestilleerd hekwerk de z.g. Sassenboom. Dit preikte nog tot in 1990 op de parkeerplaats van de DRU fabriek. In 1940 bij zijn 40 jrg Jubileum werd hem door de DRU arbeiders een fraai portret aangeboden geschilderd door Huib Luns. Sassen was zeer geliefd onder zijn arbeiders, hij was een humane persoonlijkheid op zowel charitatief en sociaal gebied, vooral tijdens de crisisjaren. In Maart 1945 werd zijn villa door geallieerde jachtvliegers verwoest tijdens het z.g. Rijnoffensief, het Obercommando c.q. Generale staf van het Duitse leger hadden nl. hun domicile  in wisselende villa’s op de Paasberg bij Terborg. De kunstcollectie van Sassen is hierbij grotendeels verloren gegaan evenals zijn “Staatsie” portret. Hierop staat hij  “Trois Quart” afgebeeld (olieverf op linnen afm. zijn niet bekend). Opschrift rechtsboven Ir. J.R. Sassen, 40 jaar D.R.U. 1900-1940. Zittend in een armstoel, gestreept kostuum met horlogeketting een ordeteken op linker rever w.s.het teken van  Commandeur in de Orde van de H. Gregorius de Grote. Rechtsonder is het portret gesigneerd door Huib Luns. Een huishoudster wist uit de puinhopen van de villa nog een fraai kunstwerk weliswaar in gehavende toestand, van de Groninger Ploeg schilder Jan Wiegers te redden.

Na de oorlog nam het echtpaar hun intrek in de leegstaande Villa Zeno op het DRU terrein waar Sassen in 1946 overleed. Zijn echtgenote overleed in 1970 te Nijmegen op 93 jrg leeftijd.

image


Reacties

4 reacties op “15 Augustus 1913 ” Het wordt tijd dat we elkander weer eens de neuzen wrijven” …..”

 1. Paul Deurvorst avatar
  Paul Deurvorst

  Geachte heer Berendsen,
  In dit artikel staat dat Maria Vonk de Both was getrouwd met Ir. R. Sassen. Zij was echter de echtgenote van Frans Deurvorst, zijn mededirecteur van de DRU en mijn grootvader. Zij kregen vijf zonen waaronder mijn vader.
  Met vriendelijke groet,
  Paul.Deurvorst@wxs.nl

  1. Une bouteille à la mer .
   Bonsoir, j’ai acheté un portrait de Evelina Victorina Elisa de Lannoy, épouse du Dr Edmond Émile egbert Sassen.
   Pourriez-vous vous me confirmer que c’est bien elle ?
   Comme vous êtes visiblement de la famille Sassen 🙂
   Mon mail si jamais seboulbaps5@gmail.com
   Merci beaucoup

 2. Beste Paul,
  Jouw reactie berust helaas op een vergissing, zie de afbeelding c.q. tekst van hun ‘funerale’ gedenksteen op de kath. begraafplaats te Terborg.

 3. Beent Klijnsma avatar
  Beent Klijnsma

  Frans Deurvorst was gehuwd met Jaqueline Pauline Bernardine Zenobia Maria Vonk de Both, een zuster van Maria Zenobia Julia Augusta Vonk de Both.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 3 =