Ulftenaar stond model voor simon van cyrene

Jan Toorop bediende zich vaker van Ulftse modellen dan tot nu toe werd aangenomen, daardoor werd Engelbart Robben op de vijfde kruiswegstatie in de st. Bernulphuskerk te Oosterbeek lang voor een Zeeuwse(Domburgse) boer gehouden.

Engelbart Robben oogt op de foto uit 1915 als een aartsvaderlijke patriarch. Een markante doorgroefde kop met strenge blik en een prachtige baard. De Ulftse tachtigplusser van toen was voor Toorop het ideale model voor een aantal Bijbelse voorstellingen. Geen wonder dat hij in Robben de aangewezen Simon van Cyrene-figuur zag voor deze statie. In de staties, veertien in totaal, wordt de lijdensweg van Christus verbeeld op Goede Vrijdag. Op de vijfde statie helpt Simon van Cyrene de bijna onder het kruis bezwijkende Jezus met dragen. Robben, die in zijn werkzame leven in de machinekamer van de DRU werkte, deed het ook goed als de apostel Petrus. In het glas-in-lood raam van de st. Josefkerk (de huidige Titus Brandsma Gedachteniskerk) in Nijmegen schittert hij in dezelfde rake stileringen. Toorop schrijft op 02 juli 1916 aan zijn vriend Nolet vanuit Ulft “Ik maak steeds andere concepties en tekeningen als preludes voor de kruiswegstaties, maar het grote werk wil er maar nog niet goed uit. Het tjilpen der zeemeeuwen (Domburg)  en het gloeiend,smeltend,vloeiend ijzer van Ulft hebben mij er tot nu toe niet gebracht die Kruisweg te beginnen.”

03 maart 1917. ..”Ik heb weer een nieuwe Kruiswegstatie gereed, “Simon van Cyrenen..” Deze statie is weer goed rijp, expressief, sober en rijk van rust, lijn en kleur geworden. Heel mooi van kleur en expressie de figuren. ’t is goed bezonken, een heel arbeid aan gehad. Heb er heerlijk aan gewerkt.”

zie ook You Tube : Toorop Raam-Titus Brandsma Memorial Church


Reacties

Eén reactie op “Ulftenaar stond model voor simon van cyrene”

  1. Raymond van Turnhout avatar
    Raymond van Turnhout

    Dank, ben al vele jaren en liefhebber van Jan Toorop’s werk. Ben erg blij met jouw uitgezochte informatie die tot en hoe zijn werken hebben beïnvloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = nul