Grafisch ontwerp DRU modelboek, functionele versiering en versierde functionaliteit.

Tussen 1890 en 1914 was de Jugendstil of Art Nouveau een buitengewoon populaire kunststroming die op verschillende plaatsen in Europa opgang maakte. Deze stijl was eigenlijk een reactie op het impressionisme. De invloed van de Jugendstil was vooral te vinden bij gebruiksvoorwerpen, zoals glaskunst,sieraden,meubels etc. en op de architectuur en de schilderkunst. Zeer bekend zijn ook de Jugendstil ontwerpen voor boekbanden en gelegenheidsgrafiek. Omstreeks 1910  heeft Toorop deze bandversiering  ontworpen voor de productcatalogus van de Ulftse IJzergieterij en Emailleerfabriek.
Mogelijk geinspireerd door Engelse voorbeelden uit de Arts en Crafts beweging, liet hij zich ook leiden door de natuur. Hij bereikte een fraaie florale decoratie in de randlijst waarin duidelijk de symmetrische Jugendstil-elementen herkenbaar zijn.
In deze periode ontwierp hij ook de beroemde boekomslagen voor louis Couperus.
Toorop tekende de belettering waaronder het DRU vignet en vond door zijn gekozen lettergrootte,spatiering en regelval een goed harmonieus evenwicht in versiering en functionaliteit.
Functionele versiering en versierde functionaliteit!!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 2 = zeven