Toorop’s neef was tekenleraar in Gendringen !

imageimage

Jan Toorop 1916                                    Emile Toorop 1909

image

image

Emile Gerhard Toorop ( 1854-1921) op bovenstaande foto uit 1909  in het midden, had  eveneens als Jan een Indische uitstraling. Hij was geboren in Pekalongan voormalig Nederlands-indie. Beide vaders waren broers en derhalve was Jan een volle neef van Emile. Deze was sinds 1881 verbonden als onderwijzer, tevens tekenleraar aan de Openbare school te Gendringen. Hij was maar liefst 40 jaar verbonden aan deze school. Dat het tekenvak in de genen zat moge duidelijk zijn. Niet bekend of er tussen Jan en Emile veelvuldig contact was. Uit de correspondentie met Deurvorst en Nolet valt dit ook niet uit op te maken. In een artikel van de Graafschapbode d.d. 06 Juni 1885 is te lezen dat men zeer content was over zijn tekentalenten ( cursus hand en lijntekenen)  en zijn vernieuwende wijze om dit over te brengen aan de cursisten.

image image

Vreemd blijft wel dat bij Emile zijn overlijdensbericht wel de naam van Jan Toorop’s zuster is vermeld maar niet van Jan. Eliza (lize) Toorop (1860-1947) was gehuwd met Jacob Beets. Zie onderstaande annonce uit de Graafschapbode 29-11-1921.

imageimage

Pastel van Eliza Toorop vervaardigd door Edgar Fernhout (1934)

 

KUNSTENAARSFAMILIE TOOROP/FERNHOUT


Lize Beets-Toorop beide portretten door haar broer Jan vervaardigd


Reacties

2 reacties op “Toorop’s neef was tekenleraar in Gendringen !”

  1. Heidi Timmer avatar
    Heidi Timmer

    Ik denk dat ze achterneven waren? De opa’s Willem en Anthony waren broers.

  2. Nicolaas Beets avatar
    Nicolaas Beets

    Elize Toorop is mijn overgrootmoeder. Het schilderij van haar, gemaakt door Edgar Fernhout is nu van mij. Weet u waar de twee etsen van haar gemaakt door Jan Toorop zijn? Ik schrijf een boek over haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × = 4