1916 Toorop’s logeerpartijtjes in Ulft

Toorop’s huwelijk  met de Engelse AnnIe Hall hing aan een zijden draadje. Hun dochter Charley had hierin ook weinig geluk en haar  huwelijk met Fernhout was ook geen succes en leidde dan ook spoedig  tot een echtscheiding. Ze verkocht weinig werk en was met haar kleine kinderen grotendeels afhankelijk van de financiele ondersteuning van vader Jan. Omstreeks 1912 had Toorop Miek Janssen kennen geleerd. Aanvankelijk een bewonderaarster van zijn schilderkunst. Zij was de dochter  van een hoteleigenaar uit Oosterbeek. Of Toorop’s muze en model ook zijn minnares  was? Dat ze er soms met hun tweetjes tussenuit knepen doet wel het vermoeden, alhoewel hun Katholieke geweten op den duur zal hebben  opgespeeld. De bezitseisen van Miek Janssen ten opzichte van Toorop, speelden Annie danig op de zenuwen. Ze ging bijvoorbeeld rustig mee naar Domburg, daarbij kwam nog bij dat ze bijna even oud was als haar dochter! Annie vertrok dan ook regelmatig voor langere perioden alleen naar haar familie in Engeland en Ierland. In die tijd logeerden Jan en Miek nu hier en dan daar, bij Arthur en Annie van Schendel in Ede, maar veelvuldig bij het echtpaar Deurvorst in Ulft. Dat dit ook voor wat langere perioden betrof getuigd wel Toorop’s correspondentie aan Anthony Nolet uit Nijmegen op het briefpapier van Deurvorst’s IJzergieterij!

image

Boekpresentatie:

image

Miek Janssen hield waarschijnlijk  het door haar geschreven boek Jan Toorop en zijn werken ten doop in Villa Zeno te Ulft. Dit is o.a. op te maken uit onderstaand door Toorop gesigneerde 1e exemplaar voor Therese de Lom de  Berg.

imageimage

image

Jesus neemt het kruis op zijn schouders 1916

Blijkbaar raakte Toorop geadoreerd van Thérèse en schonk hij haar een klein pastelwerkje ( 19 x 25cm) gerelateerd aan zijn tweede kruiswegstatie uit Oosterbeek. De achtergrond is echter geheel anders. Aan weerszijden zijn biddende nonnen afgebeeld, midden de ingang van een kerkportaal met altaar. Hierboven een wolkenpartij en aan de linkerzijde enige huizen met een kerk. Links onder geannoteerd en gesigneerd 1916 J.Th. Toorop aan Therese, rechtsonder tussen enkele bloemen Ulft.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een + 9 =