Jaar: 2014
-
ULFTSE KERK DIENDE ALS INSPIRATIEBRON VOOR TOOROP
In 1915 maakte Jan Toorop een symbolisch werk van het absis (priesterkoor) van de Cuyperskerk (Petrus & Paulus) in Ulft. Het hoofd van het Christusfiguur is gestileerd verwerkt boven het altaar en wel op zo’n wijze dat dit religieus en sacrale schouwspel “Uitgestraald” wordt naar de aanschouwer. Omstreeks 1914 logeerde Jan Toorop veelvuldig bij de Familie…
-
Arbeiders verlaten de DRU fabriek (1914)
In hoofdzakelijk houtskool met wat krijt heeft Toorop een dor fabriekslandschap neergezet. DRU arbeiders verlaten massaal de fabriek evenals de grote rookpluimen uit de schoorstenen. Ze trekken uit een kaal landschap op weg naar huis, de mannen zijn verworden tot identiteitsloze figuren. De kale bomen, donkere lucht en de silhouetten van de fabrieksgebouwen zorgen voor…
-
TOOROPS ULFTSE IJZERGIETERS GEVEILD IN ZWITSERLAND
Ulftse ijzergieters omstreeks 1920 In Bern is op 15 juni 2006 een houtskooltekening van IJzergieters uit 1920 door Jan Toorop geveild voor CHF 10.000,– Drie achter elkaar staande ijzergieters zijn door hem symbolisch weergegeven,( in de catalogusbeschrijving was er sprake van twee ijzergieters en berustte op een vergissing.) Uit de correspondentie van Toorop met…
-
Jan Toorop bij de Familie Deurvorst te Ulft (1910)
Vrouw met papegaai uit 1890 (potlood met krijt 53 x 33,5 cm) Op 08 juni 1916 schreef Toorop vanuit Ulft aan Anthony Nolet: ” t ‘ is hier in Ulft rustig en stil en heel goed en prettig doet ’t mij. De tuin met rozen ziet hier allerschoonst uit en een weelde om er tusschen…
-
Portret Willem Mengelberg 1920
Op 03 februari 1920 schreef Toorop vanuit Villa Zeno te Ulft aan Mw. Jo Beukers-van Ogtrop. Waarde Jo Beukers, Hebt jij het portret van Willem Mengelberg thuis gezien? Ik heb hem wat dikker in zijn gezicht gemaakt. Ik geloof dat het thans veel beter is geworden. Heeft Mengelberg er enige notenmuziek uit Mahler reeds bijgeschreven.…
-
Bij Jan Toorop Zestigste
Uit: Algemeen Handelsblad 19 december 1918. Een eigene materie voor den Meester. Onlangs vertoefde ik ergens in de provincie, achter in Gelderland tegen den Duitschen grens aan, in het moeilijk bereikbare Ulft, waar ik de daar gevestigde, doch al uit het midden der achttiende eeuw dagteekende ijzergieterij, oude stichting op de gronden van de vroegere…