Monseigneur Callier was geïnteresseerd in Toorop’s emaillewerk 10 juni 1913.

In een brief uit Domburg aan Agatha Donkers te Nijmegen excuseert Toorop zich dat hij lange tijd niets meer van zich heeft laten horen en bedankt haar uitvoerig voor de opvang en goede zorgen omtrent zijn poes “Poesemie”! Ook vertelt Toorop over een bezoek van de Haarlemse bisschop monseigneur Augustinus Callier (1849-1928) aan de Domburgse kapel waar hij en zijn vrouw zich voor inspannen. Callier bewonderde er met name het altaar met daarin bevestigd Toorop’s emaillewerk “Agnus Dei” (27 x 27 cm) dat hij een maand eerder had gemaakt bij zijn vriend en mecenas Frans Deurvorst in Ulft. Deurvorst bezat een grote ijzergieterij en emailleerfabriek waar Toorop kon experimenteren met emailleren.

Vijf jaar eerder had Jan Toorop voor mgr. Callier 3 fraaie ontwerpen gemaakt voor de Haarlemse Kathedrale kerk st. Bavo. (geboetseerd en uitgestoken in keramiek klei 1907) Foto onder:Toorop in zijn atelier werkend aan de Bas-reliëfs.(Spaarnestad)

Het rechtse tableau “De Engel met Duif” werd niet geplaatst in de nis van de st. Bavo, zijn vrouw Annie liet deze na zijn overlijden verwerken in het door Kropholler ontworpen grafmonument op de begraafplaats Sint Petrus Banden in Den Haag.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


4 + acht =