Markante en mystieke Tooropkop door Jac. Maris 1928

KUNSTSTEEN H. 22,5cm

Drie maanden na het overlijden van Jan Toorop maakte beeldhouwer Jac. Maris (1900-1996) uit Heumen 24 exemplaren van deze buste. Maris is zijn hele carrière actief geweest als portrettist. In zijn eerste jaar in Nijmegen in 1917-1918 beeldhouwde hij al een buste van Jan Toorop. Hij werkte in die tijd vooral met kunststeen, een mengsel van cement, zand en steengruis, met vaak een metalen armatuur als versterking. De expressieve uitdrukking van deze imponerende “Javaanse Kop” is treffend, de mimiek de grote haargolven snor en sik zijn aangrijpend, mysterieus, maar tegelijkertijd ernstig en sensueel. De invloed van Rodin is duidelijk waar te nemen.

Een fraai portret van Toorop’s leerling Joan Collette (1889-1958) sierde de expositie in het Waaggebouw te Nijmegen tijdens de expositie “In Consten ÉÉN” Zie ook de onderstaande recensies uit NRC van 19 juni 1928 betreffende deze expositie.

Met dank aan aan de heren J. Sloff en J. Verheijen.


Reacties

Eén reactie op “Markante en mystieke Tooropkop door Jac. Maris 1928”

  1. Raymond Van Turnhout avatar
    Raymond Van Turnhout

    Als altijd weer een prachtig stuk over onze grootste kunstenaar in zijn jaren! Bedankt Hennie. Ik heb exact deze buste van J.Maris maar in brons. Weet jij hoeveel er hiervan zijn gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 × = achttien