Markante en mystieke Tooropkop door Jac. Maris 1928

KUNSTSTEEN H. 22,5cm

Drie maanden na het overlijden van Jan Toorop maakte beeldhouwer Jac. Maris (1900-1996) uit Heumen 24 exemplaren van deze buste. Maris is zijn hele carrière actief geweest als portrettist. In zijn eerste jaar in Nijmegen in 1917-1918 beeldhouwde hij al een buste van Jan Toorop. Hij werkte in die tijd vooral met kunststeen, een mengsel van cement, zand en steengruis, met vaak een metalen armatuur als versterking. De expressieve uitdrukking van deze imponerende “Javaanse Kop” is treffend, de mimiek de grote haargolven snor en sik zijn aangrijpend, mysterieus, maar tegelijkertijd ernstig en sensueel. De invloed van Rodin is duidelijk waar te nemen.

Een fraai portret van Toorop’s leerling Joan Collette (1889-1958) sierde de expositie in het Waaggebouw te Nijmegen tijdens de expositie “In Consten ÉÉN” Zie ook de onderstaande recensies uit NRC van 19 juni 1928 betreffende deze expositie.

Met dank aan aan de heren J. Sloff en J. Verheijen.


Reacties

4 reacties op “Markante en mystieke Tooropkop door Jac. Maris 1928”

  1. Raymond Van Turnhout avatar
    Raymond Van Turnhout

    Als altijd weer een prachtig stuk over onze grootste kunstenaar in zijn jaren! Bedankt Hennie. Ik heb exact deze buste van J.Maris maar in brons. Weet jij hoeveel er hiervan zijn gemaakt?

    1. Jac Maris heeft in 1928 24 stuks bustes van Jan Toorop gemaakt. Het betreft kunststeen, een eigen mengsel, omdat brons te duur was en veel meer arbeid. Daarna kwam er een groen kleurtje over. In “Jan Toorop de Nijmeegse jaren 1908-1916” bij no. 139 schrijft men dat het gips is en brosgroen beschildert is. Dit lijkt mij niet het geval te zijn, gezien het gewicht van de buste. Ik zelf beschik over één van de 24 stuks. Ook het Marishuis te Heumen heeft één exemplaar. In NRC van 19-6-1928 worden de 24 stuks genoemd, evenals in de PGNC van 13-7-1928 (Delpher). Of er een bronzen exemplaar van bestaat, weet ik niet. De kunststenen bustes zijn 22,5 cm hoog en massief. Een bronzen zal hol zijn van binnen. Dus ben ik zeer benieuwd of het een bronzen of kunststenen Toorop betreft.

  2. Er is een schilderij van zijn dochter Charley met 3 generaties Toorop. Daar staat ook een buste van Jan Toorop op afgebeeld, maar niet deze volgens mij.

    1. Hennie Berendsen avatar
      Hennie Berendsen

      Ruud, dat is juist, het is een bijproduct van het monument voor de kunstenaar waarvoor Rädecker in 1930 een opdracht heeft gekregen van de gemeente Den Haag.(afgietsel bevindt zich in Boymans)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


six − 1 =