“Kerel, die heerlijke haas kwam van jelui”! Nijmegen, najaar 1911.

Zo schreef Jan Toorop aan Frans Deurvorst uit Ulft vanaf zijn adres aan de Barbarossastraat in Nijmegen. Hij bedankte Deurvorst voor de haas in zijn “overjas” uit Ulft. Hij had er heerlijk van gesmuld samen met pater Borromeus de Greeve.
De Deurvorstfamilie waren hartstochtelijke jagers, voor hun drijfjachten mobiliseerden ze vanuit de DRU-fabriek talrijke “poetsjongens” die dan als drijvers moesten fungeren.

Hun jachtterrein was erg uitgebreid en strekte zich uit tot ver in de omgeving o.a. de IJsselweiden, Varsselder,Azewijn, Veldhunten. Ook organiseerden ze gezamenlijke drijfjachten o.a. met de families van Ditshuyzen, Vonk de Both en Luyken . Dat het niet allemaal “zondags” jagers waren getuige het resultaat! De gietijzeren DRU pannen kwamen dan ook goed van pas.

v.l.n.r. Lied van der Hardt Aberson,Mel Deurvorst en Frank Deurvorst.(foto: Zeno Deurvorst 1895-1944). Het jachtgezelschap poserend voor Café de Zon – Hendrixen in Varsselder.

Uit: De Graafschapbode November 1911.
In 1914 maakte Jan Toorop wat schetsmatig het portret van Zeno Deurvorst, enigszins kubistisch met gestyleerde kaak lijnen en een strak omsloten “vadermoorder” boord. (Gesigneerd en geannoteerd Ulft 1914)

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = twintig