Is ’t Toorop ? Willy Sluiter of een andere verver?

image  Ulft 1919 Oktober Willy Sluiter.    image image                    Zo luidt de titel van een humoristisch satirisch gemaakt pastel door Sluiter. Sluiter is hier zogenaamd  Villa Zeno in Ulft aan het verven. Op de achtergrond zijn vaag de fabrieksgebouwen van de DRU te herkennen.

De Eerste Wereldoorlog werd in Nederland ook heel duidelijk voelbaar ondanks de neutrale houding van de regering. De internationale kunstkringen en kunsthandel sloten hun deuren en er werden geen tentoonstellingen meer georganiseerd. Dit had natuurlijk rechtstreeks gevolgen voor het inkomen van Nederlandse kunstenaars. Veel Belgische kunstenaars ontvluchtten hun land en kozen Nederland. In ballingschap zorgden ze door hun productie enigszins voor concurentie.

Jan Toorop introduceerde in deze periode zowel Jan Sluijters als Willy Sluiter bij de vermogende familie Deurvorst en Nolet-Vonk de Both. Evenals Toorop legde Willy Sluiter het harde zware werk in de Ulftse IJzergieterij vast, ook experimenteerde hij met emaille.

image

 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier × 4 =