Charley Toorop — Stilleven met aarden kruik — 1914

 

image
In het kasteel Het Nijenhuis te Heino/Wijhe bevindt zich een bijzonder mooi olieverf op doek van Charley Toorop uit de expressionistische periode. getiteld ” Stilleven met aarden kruik “.
De vroegere eigenaar Frank Deurvorst (zoon van directeur Frans) had het in de 2e wereldoorlog nog in zijn bezit en maakte deel uit van de schilderijencollectie in zijn villa ’t Zonnehuis” gelegen aan de Paaschberg te Terborg. In oktober 1944 hadden
Ingekwartierde Duitse officieren hun ogen laten vallen op een werk van David Teniers en hadden voornemens dit te confisqueren. De vrouw van Frank Deurvorst (Els Deurvorst-Hoogeweegen wist dit echter te verijdelen, door het werk te verbergen en het doek van Charley er voor in de plaats te hangen. Dit tot grote onvrede van de Stafofficieren die nu moesten kijken naar een ” Entartet ” expressief kunstwerk.
Na de oorlog bleek het destijds toegeschreven werk aan David Teniers de Jongere(1610-1690) toch niet van zijn beroemde hand te zijn. Dirk Hannema, verzamelaar en museumdirecteur wist het werk van Charley in de vijftiger jaren van de vorige eeuw met steun van de Vereniging Rembrandt te verwerven uit het bezit van de erven Deurvorst.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + twee =