Nieuwste berichten
-
1918- Den Haag- ” Het portret van Jacqueline is opgeschoten en begint goed te gelijken”.
Toorop schreef Toon Nolet (Nijmegen) uit den Haag dat hij goed is opgeschoten met bovenstaand pastelwerk , maar dat het nog niet gereed is. Hij is recent verhuisd van de Barbarossastraat in Nijmegen en is volop bezig om de inboedelverzekering van zijn huis aan de van Merlenstraat te regelen en vraagt Nolet dit op zich…
-
Toorop’s Ulftse IJzergieter in Keulen geveild
Op 15 Mei 2023 werd in Keulen bij veilinghuis van Ham tijdens Fine Art Auktion een werk van Jan Toorop geveild. Hij vervaardigde dit groot kunstwerk (158 x 98cm) in 1920 met nog een 3 tal andere werken van ijzergieters. Wederom stonden enkele DRU arbeiders model voor zijn werken. Op de achterzijde prijken nog de…
-
“Kerel, die heerlijke haas kwam van jelui”! Nijmegen, najaar 1911.
Zo schreef Jan Toorop aan Frans Deurvorst uit Ulft vanaf zijn adres aan de Barbarossastraat in Nijmegen. Hij bedankte Deurvorst voor de haas in zijn “overjas” uit Ulft. Hij had er heerlijk van gesmuld samen met pater Borromeus de Greeve. De Deurvorstfamilie waren hartstochtelijke jagers, voor hun drijfjachten mobiliseerden ze vanuit de DRU-fabriek talrijke “poetsjongens”…
-
Nijmegen-1919 Kees Nolet door Willy Sluiter
Kunstschilder Willy Sluiter was evenals Jan Toorop een graag geziene gast bij de families Deurvorst en Nolet resp. in Ulft en Nijmegen. Hij maakte diverse portretten en karikaturen meestal in pastel krijt uitgevoerd. Hij raakte ook net als Toorop gefascineerd door het schouwspel van het ijzergieten op de DRU in Ulft. Maar ook met de…
-
Winterswijkse tekenleraar inspirator voor Jan Toorop en Piet Mondriaan.
De Winterswijkse tekenleraar G. Schut heeft een belangrijke rol gespeeld bij de artistieke ontwikkeling van 2 Nederlands bekendste 19e eeuwse schilders. Zowel Jan Toorop als Piet Mondriaan kregen tekenonderwijs van hem. Schut was sedert 1870 als tekenleraar verbonden aan de R.H.B.S in Winterswijk. Toorop was in 1874 als 16 jrg een reguliere leerling op deze…
-
Mijn reis naar Indië door W.J.C.E Toorop, laatste afl. deel 4
Aankomst in Buitenzorg 19 Januari 1933 Lang heeft Wim Toorop , de achterneef van Jan, niet kunnen genieten van zijn verblijf in de Oost. Hij overleed ten gevolge van de kampontberingen op 09 september 1945 in Jatinegara-Mater Dolorosa (Djakarta) Hij vond zijn laatste rustplaats op de militaire begraafplaats Menteng Pulo.
-
Terugkeer naar het land van Insulinde was voor Jan Toorop niet weggelegd.
Jan Toorop heeft zijn geboorteland tijdens zijn werkzaam leven nooit meer terug gezien. Niet duidelijk is waarom hij zo’n bootreis naar de Oost niet heeft willen of kunnen maken. Wellicht heeft zijn vrouw Annie Josephine Hall (van Schots-Ierse afkomst) hierin een rol gespeeld. Hij huwde haar op 28 jarige leeftijd in 1886. De familie Hall…
Berichten per jaar
- 2024 (9)
- 2023 (12)
- 2022 (12)
- 2021 (13)
- 2020 (12)
- 2019 (11)
- 2018 (11)
- 2017 (12)
- 2016 (15)
- 2015 (17)
- 2014 (6)
- 2013 (12)
- 2012 (5)
- 2011 (3)
Laatste Reacties
Beste lezer/ Hennie, Ik heb onlangs een schilderijtje waar Guusje op afgebeeld staat georven. Ik ben nieuwsgierig of dit een…
Ruud, dat is juist, het is een bijproduct van het monument voor de kunstenaar waarvoor Rädecker in 1930 een opdracht…
Er is een schilderij van zijn dochter Charley met 3 generaties Toorop. Daar staat ook een buste van Jan Toorop…
Beste Raymond,maar dan met “Krontjongmuziek”!!
Biografie
Toorop organiseerde de eerste tentoonstelling van het werk van Vincent van Gogh. De tentoonstelling bracht een schok teweeg. Van Goghs uitzonderlijk kleurige schilderijen oefenden grote invloed uit op de jongere generatie kunstenaars.
Experimenten met kleur en vorm waren ook kenmerkend voor de kunstnijverheid uit deze periode. Geïnspireerd door Japanse kunst en door de natuur ontstond in Frankrijk de stroming “art nouveau”,in Nederland “nieuwe kunst” of ook wel “Jugendstil” genoemd. Een bekend voorbeeld is het afficheontwerp van Toorop voor een Delftse slaoliefabriek (slaoliestijl). Hier vormde speciaal de Indische kunst een belangrijke inspiratiebron.
Beste Martine, Vrijwel zeker een fotomechanische reproductie.