Toorop experimenteerde vanaf 1913 bij de DRU ook met het emailleren, echter niet met kunstenaarsemaille maar met het normale industriele emaille.
De nieuwe emailleerderij ontworpen door architect Beltman was inmiddels in gebruik genomen en behoorde destijds tot de modernste van Nederland.
Hij wist meermalen prachtige decoratieve emaillewerken te maken in bijzondere kleurencombinaties.
Deze voorstellingen werden door hem met “pappig emaille” op plaatijzer aangebracht.
Hiervoor werd eerst een plaat met wit emaille beschilderd, bijvoorbeeld “Madonna met het Kind”, in Lobelia blauwe en okergele kleuren met een donkerblauwe en groene randbedekking. Na deze beschildering werd de plaat een paar minuten in de oven gelegd ( 800 gr.C) waarna de kleuren erop vastgebrand zaten.
Het “Agnus Dei”, dat Toorop op een dergelijke wijze voor het altaar van de st. Willibrorduskapel te Domburg beschilderde, is rijk met goudemaille ingevuld en geeft de impressie van een kleurrijk oud Italiaans mozaiekwerk. Ook de broches en kruizen met fijne decoratieve vormen, geven een kleurig effect.
Enige portretten en enkele toegepaste werken werden ook op emaille geschilderd en gebrand in verschillende kleuren.
Het meest tot de verbeelding spreekt het frapante portret, emaille op plaatijzer, dat hij maakte van Frans Deurvorst in 1916. (42 X 32 cm) Zijn emaillewerken wekte ook de belangstelling van Mgr. A.J. Callier ( Bisdom Haarlem) deze was zeer geinteresseerd in het emailleprocede, of het tot opdrachten kwam is echter niet bekend.
Geef een reactie